latest news

The Breed

De Castlemilk Moorit behoort tot de groep van noord-westelijke Engelse heideschapen, waarvan bijvoorbeeld ook de Shetland, Hebridean, Manx Loghtan, Soay en North Ronaldsey deel uitmaken. Het gaat om primitieve landrassen met een korte staart die afstammen van de Europese Moeflon.

Ram ooi ooilam

Het woord 'Castlemilk' in de naam is een erfenis van het Castlemilk-landgoed in Dumfriesshire waar het ras begin jaren 1930 tot stand kwam; 'Moorit' verwijst naar de rood-bruine kleur van de schapen.

Castlemilk Moorits zijn middelgrote, bruine (moorit) dieren van het primitieve type met een duidelijke Moeflon-tekening. Bij de geboorte en als ze geschoren worden, zijn de dieren diep roodbruin. Door het zonlicht bleekt de wol aan de puntjes echter af tot een warm mokka-beige. Er zitten witte markeringen rond de ogen, de onderkin, de buik, de knieën, de achterkant van de poten en het stuk rond de staart.

Beide seksen dragen wijde horens. De ooien hebben twee lange, elegante halve maantjes; de rammen robuuste spiralen. De vrouwtjes wegen ongeveer 40 kg; de mannelijke dieren tot 55 kg.

Gemiddeld bestaat een worp uit 1,4 lam. De Castlemilk Moorit lammert makkelijk af en bovendien zijn de ooien goede moeders die tot op hoge leeftijd vruchtbaar blijven (er zijn ooien bekend die op veertien jarige leeftijd nog voor de fok werden ingezet).

De wol van de Castlemilk Moorit is vrij kort, maar van hoge kwaliteit. De vacht is dicht en gelijkmatig met weinig of geen kemphaar. Aan de basis is de wol bruin, de punten zijn natuurlijk gebleekt.

Met hun ranke poten, smalle voetjes, kort staartje en elegante hals lijken de Castlemilk Moorits wel ‘blatende hertjes’ - zoals Jan Van Erp van Schapenpark Goede Hope ze noemt. Hoewel ze erg snel kunnen rennen en altijd waakzaam zijn, kunnen ze best tam worden en zijn ze veel minder geneigd tot uitbreken dan bijvoorbeeld de Soay (een ras waarmee soms verwarring ontstaat, aangezien blonde of tan Soay sterk op Castlemilks lijken. Enkele belangrijk verschillen zijn het veel rustigere karakter van de Castlemilk, de betere wolkwaliteit en de wat forsere lichaamsbouw).