latest news

About us

Castlemilk Moorit Rasvereniging België CMRB

De Castlemilk Moorit is een bijzonder zeldzaam Schots schapenras. Hoewel het aantal intussen fors is aangegroeid - van 10 dieren in 1970 tot enkele honderden vandaag - is het ras volgens de Rare Breed Survival Trust nog steeds 'vulnerable'.

kudde november 2005

Dankzij inspanningen van Britse, maar ook Belgische en Nederlandse kwekers, lijkt de grootste bedreiging echter voorbij en winnen ze stapvoets aan populariteit.

Enkele jaren geleden kwamen enkele van deze elegante dieren ook in België terecht. Anno 2009 waren er in het stamboek 8 kwekers met 35 ooien en 10 rammen verspreid over Vlaanderen. Op 4 augustus 2013 waren er in het stamboek 12 kwekers met 59 ooien en 20 rammen (kweekrammen en daarnaast nog andere niet voor de fok gebruikte rammen). Met 39 lammeren (21 ramlammeren en 18 ooilammeren) bracht dit de Belgische CM populatie op 118 exemplaren.

De Castlemilk Moorit Rasvereniging België (CMRB) is het aanspreekpunt voor kwekers en sympathisanten van dit ras in België.

Operation

Img10

Werking

De Castlemilk Moorit Rasvereniging België (CMRB) is een aanspreekpunt voor fokkers en andere liefhebbers van dit bedreigde schapenras.
Doelstelling is het instandhouden en verder ontwikkelen van het ras, door de verspreiding en promotie van Castlemilk Moorit-schapen in België.
Gezien de beperkte genetische basis, willen we zorg dragen voor een zo breed mogelijke genetische diversiteit, en dit door het maken van een jaarlijkse populatiestudie en bijhorend kweekadvies voor de leden.

Hiervoor werken we onder de vleugels van Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) en werken wij nauw samen met de "Castlemilk Moorit Sheep Society" (CMSS) in UK.

Lidmaatschap

  • Het lidmaatschap van de vereniging is kosteloos.
  • Ook liefhebbers uit het buitenland zijn welkom, net als sympathisanten.
  • De leden kunnen deelnemen aan de stamboekwerking en een beroep doen op de CMRB bij het zoeken van geschikte fokdieren.
  • Enkele keren per jaar ontvangen ze een elektronische nieuwsbrief.
  • Leden kunnen gratis dieren te koop aanbieden/zoeken op de website of een link plaatsen naar hun fokkerij.

Registreren kan via het inlog formulier van deze website.

Stamboekwerking

Sinds 2008 gebeurt de stamboekwerking door Steunpunt Levend Erfgoed. Deze werking is kosteloos, mits lidmaatschap van de vereniging (20 euro).

Meer info? Klik op onderstaand logo.

logo sle

The Breed

De Castlemilk Moorit behoort tot de groep van noord-westelijke Engelse heideschapen, waarvan bijvoorbeeld ook de Shetland, Hebridean, Manx Loghtan, Soay en North Ronaldsey deel uitmaken. Het gaat om primitieve landrassen met een korte staart die afstammen van de Europese Moeflon.

Ram ooi ooilam

Het woord 'Castlemilk' in de naam is een erfenis van het Castlemilk-landgoed in Dumfriesshire waar het ras begin jaren 1930 tot stand kwam; 'Moorit' verwijst naar de rood-bruine kleur van de schapen.

Castlemilk Moorits zijn middelgrote, bruine (moorit) dieren van het primitieve type met een duidelijke Moeflon-tekening. Bij de geboorte en als ze geschoren worden, zijn de dieren diep roodbruin. Door het zonlicht bleekt de wol aan de puntjes echter af tot een warm mokka-beige. Er zitten witte markeringen rond de ogen, de onderkin, de buik, de knieën, de achterkant van de poten en het stuk rond de staart.

Beide seksen dragen wijde horens. De ooien hebben twee lange, elegante halve maantjes; de rammen robuuste spiralen. De vrouwtjes wegen ongeveer 40 kg; de mannelijke dieren tot 55 kg.

Gemiddeld bestaat een worp uit 1,4 lam. De Castlemilk Moorit lammert makkelijk af en bovendien zijn de ooien goede moeders die tot op hoge leeftijd vruchtbaar blijven (er zijn ooien bekend die op veertien jarige leeftijd nog voor de fok werden ingezet).

De wol van de Castlemilk Moorit is vrij kort, maar van hoge kwaliteit. De vacht is dicht en gelijkmatig met weinig of geen kemphaar. Aan de basis is de wol bruin, de punten zijn natuurlijk gebleekt.

Met hun ranke poten, smalle voetjes, kort staartje en elegante hals lijken de Castlemilk Moorits wel ‘blatende hertjes’ - zoals Jan Van Erp van Schapenpark Goede Hope ze noemt. Hoewel ze erg snel kunnen rennen en altijd waakzaam zijn, kunnen ze best tam worden en zijn ze veel minder geneigd tot uitbreken dan bijvoorbeeld de Soay (een ras waarmee soms verwarring ontstaat, aangezien blonde of tan Soay sterk op Castlemilks lijken. Enkele belangrijk verschillen zijn het veel rustigere karakter van de Castlemilk, de betere wolkwaliteit en de wat forsere lichaamsbouw).